Sunday, May 22

Is papier leuker dan digitaal?

Hoe zit het nu met digitaal lezen in Vlaanderen? Memori, een expertiscentrum van de Lessius Hogeschool, onderzocht het fenomeen dit voorjaar. Net voor de commercialisering van de iPad2. 

Zo'n 2.770 personen namen deel aan een online enquête. Er werd niet alleen gepeild naar hun interesse in e-reading maar ook naar hun verwachtingen en de betalingsbereidheid op het vlak van digitaal lezen.

Eén van de meest frappante conclusies (pdf) heeft betrekking op jongeren. Hoe jonger, hoe groter de bereidheid te betalen voor digitale content. Die jongeren waarvan de meeste denken: zij willen toch niet betalen. Diezelfde jongeren die opgevoed zijn in het 'nieuws is gratis op internet' - tijdperk. Nog sterker: andere internationale onderzoeken kwamen tot dezelfde conclusie.

Klik voor een groter beeld

Vrouwen, laagopgeleiden, 60+ers en niet-bezitters van tablets zijn minder bereid te betalen voor digitale content. Hoogopgeleiden scoren goed op beide soorten publicaties. Op zich niet zo opmerkelijk. Maar net vrouwen, 50+ers en hoogopgeleiden blijken vaker voorstander te zijn van papieren publicaties.

Cijfermatig kan je stellen dat vrouwen en 60+ers niet echt tot de early adopters van technologische snufjes à la iPad behoren. Maar mijn buikgevoel zegt dat er veel meer aan de gang is. Er bestaat  namelijk ook zo'n tendens als: Neen, nu even niet connected. En als je stelt dat 50+ers de laatste 15 jaar overconnected zijn, hoogopgeleiden met een goede baan bijna altijd en overal connected zijn, dat vrouwen dat in hun genen hebben of het nu live of digitaal of telefonisch is...


Je hebt af en toe een pauze nodig, een moment voor jezelf. 82% van de respondenten hebben aangeven dat ze lezen nog steeds prettiger vinden op papier. En dat snap ik best. Het laat je toe om je volledig te verdiepen in het lezen zonder enige afleiding (mail bvb, open vensters op het internet, ...). Daarbij ben je zichtbaar met iets anders bezig en zullen de meeste toch (even) aarzelen met jou te storen. Het leesmoment heeft nog iets heiligs. En dat had wat mij betreft ook één van de conclusies kunnen zijn.

Andere resultaten vind je ook op deze link (pdf) : http://www.memori.be/sites/default/files/attachments/20110518-onderzoeksresultaten_digitaal_.pdf